joi, 23 octombrie 2014

STELIAN DRONDOE

 

Speranta moare ultima!
Referitor la ultimele evenimente  si comentarii din mass-media,despre regina coruptiei,suspendarea presedintelui,referendumul pentru demitere etc., despre toate acestea, incerc sa prezint cateva comentarii personale. Publicarea lor ar constitui
un bun  prilej de reflectii si dezbateri pe aceasta tematica. 
     In toate cazurile, nu putem sa dam vina  pe cineva anume,pe o anumita persoana,politician sau pe cineva din societatea civila, oricate capete vor cadea urmare ultimelor anchete si chemari  la parchete...
     Raspunsul nu poate fi decat unul singur: pluripartidismul specific romanesc,cu  toate nuantele lui ,mai bine zis, sistemul creat de acesta,poate fi socotit regina sau regele coruptiei ,sau a tuturor neimplinirilor din Romania .
     Pluripartidismul,sistem  atat de necesar pentru orice societate democratica, in cazul Romaniei,s-a dovedit a fi flagelul care a distrus  aceasta tara minunata  si bogata.
     Dupa evenimentele din decembrie 1989,fara o strategie clara,pluripartidismul din Romania, nu a fost altceva decat constituirea de partide ca organizatii politice,de tipul gastilor ,pe cartiere,localitati, judete pana la nivel central,ministere, agentii nationale etc.Asa au aparut baronii locali,judeteni,centrali,pe ministere si agentii.Cine a ajuns la putere a facut legea, iar cine i-a succedat a continuat mecanismul,proces care va mai continua.Acest aspect a fost posibil intrucat nu a existat nici o strategie de dezvoltare, fiecare a facut ce a vrut, context in care legea se interpreteaza si se aplica dupa bunul plac al politicienilor. Nu a existat si nici nu exista  inca un filon national la partidele care conduc Romania. Oare conducerea de catre partide a societatii mai rteprezinta o garantie? Oare trebuie gasita alta cale democratica? Oare partidele nu sunt altceva decat organisme politice care sa exploateze pe naivi?
    Asa se face ca in prezent, urmare distrugerii economiei, Romania si-a pierdut obiectul muncii si deprinderea de a munci, iar singura sansa de castig nu a mai ramas decat deturnarea banului public si spaga din orice servicii. Asa se explica goana tuturor de  a intra in politica.
    Atat timp cat numirile in functii se fac doar pe criterii politice si nu pe competente, degradarea scarii valorilor va continua. Se impune neaparat instituirea de proceduri, asemenea celor din aviatie, pentru orice segment de activitate din societate. Altfel degradarea se va adanci, probabil pana in 2050, poate si mai tarziu, daca luam in considerare ca  marile transformari se obtin odata la o suta de ani, luand in calcul anii de referinta 1848 si 1948.Pana atunci ne vom toca intre noi si probabil,candva, trebuie sa apara o generatie moderna, acelei  ere pasoptiste, lipsita de prejudecati, cu un ADN  curat si performant, curatat de camelonisme, slavisme, turcisme si intrigi.Suntem un popor unicat, singurul popor latin de religie ortodoxa si se pare ca ne-am invatat sa avem un tatuc care sa ne conduca, sa ne poarte de grija, sa ne plangem la vreo inalta poarta, daca nu la vreun licurici, mare sau mic, sa ne dusmanim intre noi etc. Chiar noi nu ne putem conduce?Trebuie sa apelam tot timpul la cineva din exterior sa ne faca dreptate? Ne-am invatat oare sa fim robii comisarior,cand din est,cand din vest? Unde sunt programele partidelor? Unde  este strategia nationala?Cred ca de aici trebuie sa plecam,daca vrem sa facem ceva in aceasta tara.Comunistii atat de contestati,aveau planuri de dezvoltare.Fara ele ,nici ei nu puteau face nimic.Este ca si cum vrem sa facem o uzina , dar nu avem schita, proiectia ei.Dar pana in 2050 avem suficient timp. Trebuie sa cladim cu totii un sistem nou democratic, in folosul tuturor,bazat pe demnitate,cinste,competenta,responsabilitate si cu filon national.Legea sa fie lege pentru toti,sa fie repus in functiune statul de drept,sa existe cu adevarat separatia puterilor, sa ne mentinem cu orice pret suveranitatea si independenta,sa nu ajungem o colonie si sa fim priviti doar ca o piata de desfacere.Globalizarea si mondializarea trebuie sa ne pastreze identitatea , traditiile ,diversitatea si specificitatea noastra ca natiune,popor si neam.Pentru ca suntem cu totii diferiti,din fericire.Viata ,ca societate omeneasca ,este frumoasa  prin diversitatea de natiuni si traditii,flora este minunata prin diversitatea de flori, iar fauna este minunata prin diversiatea de tot felul de vietati, pasari si animale.Orice natiune,fie ea cat de mica,reprezinta un unicat in diversitatea ei.


 Daca ne uitam de-a lungul istoriei noastre, Romania a avut o perioada foarte scurta de oarecare democratie,  intre anii 1859-1864 (perioada de incercare a lui Al.I.Cuza de a reforma statul, n-a putut insa de oligarhii si baronii de atunci, a dizolvat toata Adunarea si a domnit autoritar ca sa poata guverna si implicit sa reformeze statul, fapt pentru care a fost inlaturat de la putere), apoi 1866-1938 (perioada regalitatii, Carol, Ferdinand, Carol al II-lea, buni diplomati au reusit sa tina asupra lor puterea ,insa spre sfarsitul perioadei interbelice, coruptia, santajul, asasinatul politic ajunsesera la un niverl ridicat situatie care l-a determinat pe Carol al II-lea sa dizolve parlamentul si partidele politice, conducand autoritar. Datorita conditiilor geopolitice si geostrategice, acest rege nu a rezistat decat 2 ani, pana in toamna lui 1940. Apoi perioada 1940-1947, perioada regelui Mihai, a fost imbinata cu dicatura militar-legionara, a maresalului Ion Antonescu. Apoi a urmat perioada comunista,cu bunele si relele ei.Si, in sfarsit, anii 1990 - prezent, istorie se repeta, oligarhia falimenteaza statul ducandu-l spre disparitie - coruptie ,distrugerea economiei,cu tendinte de regionalizare, destramare, urmarind atat propriile interese cat si a altor entitati straine.
     
          Pentru salvarea statului, avem nevoie de o noua generatie de tineri oameni politici,nu politicieni, care sa promoveze demnitatea, virtutea, calitatea, competenta, cinstea, onoarea. Fara valori, totul va cadea, exemplul - Imperiul Roman care s-a autodistrus prin degradare morala.

    Trebuie retinut de toti oamenii politici faptul ca Romania este a tuturor romanilor,a tuturor celor care au trait,muncit si luptat pentru aceasta tara,a tuturor acelora care traiesc si muncesc in prezent pe aceste meleaguri si a tuturor acelora care se vor naste.
     Un om cand se naste, nu poate sa-si aleaga parintii,rudele ,localitatea,regimul politic si nici gruparea politica care sa-l ocroteasca.Ceea ce asteapta de la societate, este numai sa i se respecte dreptul la viata,la munca, pentru o dezvoltare multilaterala, fizica si intelectuala, pana la adanci batraneti, potrivit propriului sau ADN, pentru ca el este acela care va duce mai departe faclia neamului romanesc, asa cum si inaintasii sai au dus-o pentru el. 
Si totusi trebuie sa ramanem optimisti.Speranta moare ultima.    

C U G E T A R E
    Viata si  Sanatatea oamenilor nu este darul sistemului politic care guverneaza tara la un moment dat.Viata,acest dar divin minunat, nu trebuie sa devina o POVARA..
       Statele care in decursul istoriei au tot copiat diferite modele,constituie o prada usoara intrucat marile puteri si imperii,in functie de interesul lor,pun la cale tot felul de strategii pentru ca bogatiile acestor state sa fie deturnate,sa fie preluate sub o forma sau alta a cooperarii sau integrarii,a facilitarii intrarii acestora in tot felul de organisme politice si economice,mizand tot mai mult pe faptul ca ele nu au o constientizare a propriilor interese nationale si nici a propriilor lor identitati..
       Este ca si cum ai fi proprietarul unei imense bogatii,dar nu esti constient ca o ai si nici nu sti sa o administrezi cum se cuvine .In acest context esti o prada usoara pentru cei ce se pricep sa tot adune ,sa faca imperii si sa le administreze in interesul lor..
       Cazul Romaniei este un graitor exemplu.Edificatoare este istoria sa framantata.O scurta incursiune in istorie , incepand cu rascoala lui Tudor Vladimirescu din 1821 si pana in prezent,ne releva aceasta stare de fapt si de drept.

      

RUGA  

Daca la un moment dat, la sfarsitul vietii, devenim tarana,
Intr-un timp nedefinit
La ce bun atata ura,
Intr-un stres  neintrerupt?

 

Viata-i pentru a fi traita
In creatie, liniste si pace.
Intr-o libertate deplina si eterna
Nu pentru a crea asuprire si bezna.

 

Omule politic, politician,..oricine ai fi
Cand esti la putere, nu uita
Ca si viata ta este ca o clepsidra.
Ma intreb adesea: Ce te impiedica sa faci numai fapte bune, zi de zi?

 

Societatea omeneasca nu este creata asemenea unui lant trofic.
Este un dar divin.
Sa ne aparam mereu unii pe altii
Nu sa ne asuprim si dusmanim.

 

Sa ne amintim mereu
Ca moartea-i vesnica,eterna,
Pana nu devenim tarana,
Ce ne impiedica sa avem o comportare demna? 

” A D E V A R U R I I G N O R A T E ”

Constantin Radulescu Motru ---   Adevaruri ignorate

Constantin Radulescu Motru  (1866 - 1957 ) este unul dintre putinii creatori de sistem filozofic din Romania. Insemnarile sale memorialistice, redactate incepand cu anul 1943,cand savantul implinise 75  de ani,constituie o impresionanta fresca a  vietii culturale,sociale, stiintifice  si politice romanesti din veacul trecut si din prima jumatate a secolului nostrum. La  3 februarie1946,savantul consemna –” Peste 50 de ani, nu mai tarziu,cele publicate  sau crezute de mine si de oamenii din timpul meu vor destepta din nou interesul publicului romanesc...  Si atunci,cand publicul romanesc va respira din nou ,intr-o dimineata senina,va rasari in el dorinta de a continua acele incepute de noi si ma va citi cu aceeasi bunavointa cu care am fost citit in cursul vietii mele,timp de 40 de ani. Atunci vocatia mea pe pamant`va fi indeplinita”.Legat  de problema  finalitatii spirituale  romanesti,in forma ei cea mai restransa, pentru moment, este sufletul poporului roman, in acord sau in dezacord cu sufletul   burghez, De solutia  pe care oamenii de stiinta o vor da  acestei probleme, depinde orientarea noastra  politica si culturala in viitor. Suntem noi romanii, deopotriva, inruditi sufleteste cu burghezii occidentali?Atunci ceea ce ne ramane de facut, este sa aplicam principiile lor politice si economice in mod sincer, inlaturand, pedepsind chiar cu brutalitate toate apucaturile care ne departeaza,vom fi burghezi sinceri , nu de parada. Suntem noi romanii deopotriva , straini sufleteste de burghezii occidentali,atunci ceea ce ramane de facut, este ca inainte de a copia legi si institutii burgheze,sa incepem prin a ne studia pe noi insine, ca sa vedem cine suntem si ce putem. Rusine nu este pentru poporul care se stie deosebit sufleteste de popoare glorioase si puternice, dar este rusine pentru poporul care n-are curajul sa-si cunoasca firea si destinul.” Daca nu luam in cansiderare cele gandite si afirmate la timpul sau de marele savant, atunci si pe mai departe, in viitor ,ne vom ”toca” intre noi ,vom continua sa ”orbecaim”  pe toate drumurile si  ne vom afunda in ”mizerii” de tot felul,punand in  mare primejdie generatiile viitoare, insusi poporul roman. Legat de acest context, in clipele de fata , apreciez ca, insemnarile marelui savant,pot reprezenta  un serios  si important moment de reflectie pentru poporul  roman.
 A sosit momentul de mare reflectie pentru poporul roman !


UNITATE SI IZBANDA! b,op,f2s3Buc.