duminică, 20 aprilie 2014

Pastele sau Invierea Domnului este cea mai importanta sarbatoare in calendarul crestin, reprezentand ziua cand Iisus Hristos a inviat, la trei zile dupa ce a murit crucificat. Pastile crestine au loc in perioada in care se sarbatoreste Pesah, Pastele evreiesc, care comemoreaza Exodul, deoarece se crede ca Iisus a inviat in zilele in care se tinea aceasta festivitate.

Ouale rosii, taierea mielului, prepararea de pasca, drob si cozonac sunt principalele obiceiuri asociate acestei sarbatori.

Copiii asteapta cu nerabdare sosirea iepurasului de Paste, un personaj de poveste, despre care se spune ca aduce oua vopsite si dulciuri micutilor. Acest obicei este un ritual pagan, care nu are nicio legatura cu sarbatoarea Mortii si Invierii lui Iisus Hristos, insa este practicat pentru ca este considerat una dintre marile placeri ale copilariei.

Ouale rosii, simbolul sarbatorii Invierii Domnului, au o intreaga poveste in spate. Se spune ca Maica Domnului a venit sa isi planga fiul rastignit, asezand un cos cu oua langa crucea Sa. Ouale s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus, iar, de atunci, in fiecare an, cu ocazia Sarbatorilor Pascale, se inrosesc ouale de Paste.